Lidt af hvert

tagdel.dk

Cover_ikke-handicap_FB_DCH

Sidste år deltog jeg i kampagnen “Det er ikke et handicap”, hvor jeg sammen med Det Centrale Handicapråd lavede “Det Handicappede Talkshow”.

Talkshowet handlede om at nedbryde fordomme om handicap.

Det var så spændende, sjovt og lærerigt at være med til at lave. Jeg har tidligere skrevet om det her på bloggen. Hvis du skulle have lyst til at læse det/læse det igen, så klik her: Folkemødet på Bornholm ’14

At flytte holdninger til handicap, ændre, “skubbe” til fordomme og tabuer er noget, jeg selv gør meget for. Bl.a. ved at holde foredrag om det at leve med et handicap.

– og jeg gør det, fordi jeg stadig møder fordomme og synes, det er så vigtigt at få flyttet lidt på det hele. Det kan være folk, der taler lidt HØJERE eller mere   t y d e l i g t og  f o r s t å e l i g t.

Et eksempel: Jeg skulle til ørelægen. Lige indenfor døren står en kæmpe maskine. Da det er første gang, jeg kommer der, skulle jeg lige finde ud af, hvad den skulle bruges til, så jeg kører hen foran den.
Pludselig – nede fra bagerste ende af venteværelset – kommer en dame spurtende op, hiver mit sundhedskort ud af hænderne på mig, trækker det febrilsk igennem maskinen alt imens hun højlydt prøver at forklare mig, at: “Denne maskine registrerer dit kort og giver besked til lægen om at de er kommet…”
“Wauw, det er da godt nok smart”
 siger jeg høfligt, selvom det havde jeg læst mig til.
Damen bliver mere og mere hidsig med mit kort og småsnakker til sig selv, at det da var underligt, at kortet ikke virker.
“Måske du skal vende kortet, så magnetstriben vender den vej, som det er vist på skærmen” siger jeg lidt forsigtigt til hende. Var sgu da bange for mit kort tilsidst var knækket…
Damen kigger underligt på mig: “NÅ, du kender måske godt til maskinen?”
“Neej ikke sådan lige, men var ved at læse mig til det”
“Nå, jamen så…”
og så fik jeg mit kort igen og hun trissede ned på sin plads.

Jeg ved godt at den rare dame bare ville være venlig og hjælpe, men indimellem ville det måske være rart lige at blive spurgt først.

Lidt ligesom når jeg sidder i køen i en butik. Jeg har en dårlig vane med at stable mine indkøb på fodpladen, men de ligger som regel på en sådan måde, så jeg lige ved, hvordan de IKKE vælter på gulvet. Af og til vender personen sig foran mig og uden et ord, begynder de at tage mine varer for at lægge dem op på båndet, men med det resultat at alt ligger på gulvet først.

Jeg har intet imod at få hjælp, tværtimod er det rigtig rart, og jeg ved at folk gør det af venlighed, men jeg vil gerne spørges først – og det er ikke for at virke utaknemmelig.kaerlighed_thumb

Da Det Centrale Handicapråd så igen i år kontaktede mig og spurgte, om jeg ville være med i deres nye projekt, sagde jeg naturligvis ja.

Det Centrale Handicapråd har startet en digital høring i samarbejde med tagdel.dk. En online platform hvor alle kan komme med deres bud på, hvordan man kan nedbryde fordomme overfor mennesker med handicap og flytte holdninger.

Nemt og hurtigt kan man oprette en profil, klikke sig ind på “flyt holdninger til handicap” og her kan man så komme med sine egne synspunkter og ideer eller man kan kommentere andres. Der er i alt 9 forskellige kampagner, så der er nok at byde ind med.

Skærmbillede 2015-10-04 20.56.38

Jeg har bl.a. skrevet et foreslag til, hvordan man i folkeskolen måske kunne flytte holdninger eller oplyse omkring handicap. Jeg foreslår en emneuge, hvor eleverne kan få lov at prøve at være handicappet. Der skal stilles diverse hjælpemidler til rådighed – og så er det ellers bare om at opleve de forskellige udfordringer, man kan komme ud for i hverdagen som handicappet.

Jeg håber, at du også kunne få lyst til at deltage i denne høring, komme med dine ideer eller synspunkter. Projektet er så vigtigt for alle – både med og uden handicap.

Det Centrale Handicapråd spurgte, om jeg ikke kunne tænke mig at lave en lille video. Da jeg sad og skrev mit manuskript og tænkte over, hvordan videoen skulle være, kom jeg på denne lille sætning, som jeg synes siger så meget:

Alene kan vi rykke en masse, men sammen er vi bedst

Blomst

 

 

Ps: Jeg lovede at næste indlæg ville handle om min debut som konferencier… Det kommer, det kommer…

 

tagdel.dk

Det Handicappede Talkshow – afsnit 1

Det Handicappede Talkshow – afsnit 2

Det Handicappede Talkshow – afsnit 3

Kommentér gerne, tak: